Menu toggle

Velkommen tilbage

Guides

Firehjulstræk: Sådan fungerer mekanikken og komponenterne i firehjulstræk

Et firehjulstræk er et system, hvor alle fire hjul på køretøjet drives. Sammenlignet med tohjulstræk giver firehjulstræk bedre fremdrift på løst underlag og bedre trækkraft på glatte veje. Få alt at vide om funktion, komponenter og vedligeholdelse af firehjulstræk nu.

Funktion af firehjulstræk i personbiler

Firehjulstræk sender kraften fra motoren til alle bilens fire hjul. Drivkraften fordeles mellem for- og bagakslen i et foruddefineret forhold. Det giver fordele under ugunstige forhold som f.eks. våde veje. Især i kombination med traktionskontrol giver firehjulstræk bedre køredynamik og øget trækkraft på vejen. Reaktioner ved lastskift som f.eks. under- eller overstyring i sving er ofte betydeligt mindre med firehjulstræk end med drivkraft fra kun én aksel. Desuden gør firehjulstræk det muligt for terrængående køretøjer at komme meget bedre frem på løst underlag.

Fordele og ulemper ved biler med firehjulstræk

Alle typer af firehjulstræk i biler har fordele, men også ulemper. Fordelene er bl.a. den lige fordeling af drivkraften på for- og bagakslen og de dermed forbundne køreegenskaber. Ulemperne ved firehjulstræk er bl.a. den højere pris på en bil med firehjulstræk sammenlignet med samme bil med forhjulstræk eller baghjulstræk. Desuden er en bil med firehjulstræk normalt tungere, og brændstofforbruget stiger på grund af det mekaniske tab ved drivning. Drivning af begge aksler betyder, at der er brug for flere komponenter, hvilket igen øger vedligeholdelsesomkostningerne.

Komponenter og drivvarianter til firehjulstræk

Sammenlignet med køretøjer med rent baghjulstræk eller rent forhjulstræk har en bil med 4×4-drift en mere kompleks drivlinestruktur. Det skyldes, at der er behov for yderligere komponenter til at fordele motorens drivkraft til køretøjets for- og bagende.

Alt efter køretøjsmodel og -type implementeres firehjulstræk på forskellige måder. Hvis køretøjets motor er placeret foran, overføres kraften normalt til bagakslen via en kardanaksel. De yderligere drevne hjul i firehjulstrækket får normalt deres kraft via separate drivaksler. Ofte er der integreret en kobling i drivlinjen, som kun kobler en af akslerne, når det er nødvendigt. En sådan kobling styres ofte automatisk. Et centralt differentiale, der er integreret mellem akslerne, kompenserer for forskelle og forhindrer spændinger i drivlinjen.

Firehjulstræk til terrængående køretøjer og hybrid firehjulstræk

Især i terrængående køretøjer anvender fabrikanterne undertiden stadig stive aksler, hvis differentiale kan låses via en differentiallås. Det samme gælder for centerdifferentialet. Ved hybrid-allwheel-drev anvender bilfabrikanterne en helt anden drivteknologi. Her er det kun hjulene på forakslen, der drives direkte via forbrændingsmotoren og transmissionen. Hjulene på bagakslen har derimod deres egen elmotor.

Permanent firehjulstræk eller valgfrit firehjulstræk

Firehjulstræk kan udføres som permanent firehjulstræk eller tilkoblet firehjulstræk. Hvis der er installeret permanent firehjulstræk som drivtype, kan drivkraften til enhver tid overføres til hjulene på alle aksler. Med den tilkoblelige variant kan føreren eller en automatgearkasse selektivt aktivere eller deaktivere firehjulstrækket for en enkelt aksel.

Valgfrit firehjulstræk til terrængående køretøjer

Et aktiverbart firehjulstræk er ofte monteret i terrængående køretøjer eller pickupper med firehjulstræk. Disse køretøjer drives med baghjulstræk i normal kørselstilstand. Hvis det er nødvendigt, kan firehjulstrækket aktiveres af føreren eller automatisk ved hjælp af en kontakt eller et håndtag. Først da overføres drivkraften til for- og bagakslen sammen.

Firehjulstræk til elbiler

Elbiler tilbydes også ofte med firehjulstræk. Til dette formål installeres der separate drev til elbilens for- og bagaksel. Denne drivvariant kræver derfor ingen yderligere komponenter som f.eks. en transfercase eller et centralt differentiale.

Motoren foran på e-bilen driver hjulene på forakslen. Den bageste motor overfører derimod sin kraft udelukkende til hjulene på bagakslen. Nogle elbiler har også en separat drivmotor til hvert af hjulene eller en motor til hvert af de to hjul på bagakslen.

Vedligeholdelse af biler med firehjulstræk – tips og tricks

Der er et par ting, du skal huske på, når du vedligeholder biler med firehjulstræk. Den mere komplekse drivlinje kræver en omhyggelig inspektion, hvor flere dele skal kontrolleres. Det gælder f.eks. kardanakslen eller overføringshuset.

En bil med firehjulstræk har ofte et differentiale pr. aksel samt et centralt differentiale. I denne forbindelse skal skifteintervallerne for differentialeolien overholdes. Ældre terrængående køretøjer har også ofte punkter, der skal smøres i hånden, f.eks. i området omkring forakslen.

Kontroller akseldrev og hjul

Da alle hjul er drevet af firehjulstræk, er der også flere dele, der skal kontrolleres i området for hjuldrift. Dette omfatter drivakslerne på biler med firehjulstræk og uafhængig hjulophæng, samt de tilhørende akselstøvler.

Dækkene på firehjulstrækkere udsættes også for konstant slid. Nogle producenter af firehjulstrækkere anbefaler, at alle fire dæk udskiftes ved dækskift, da forskellige diametre kan beskadige firehjulstrækket.

Det skal du overveje, når du køber reservedele til firehjulstrækkere

Flere og flere køretøjer har firehjulstræk. Dette gælder ikke kun for terrængående køretøjer, men også for almindelige personbiler. Selv i forbindelse med SUV’er er det ofte ikke længere et spørgsmål, om der er tale om firehjulstræk. Reservedele til køretøjer med firehjulstræk er generelt let tilgængelige. Når du vælger reservedele til biler med firehjulstræk, skal du dog overveje et par punkter.

Dette skyldes, at dele til køretøjer med firehjulstræk som regel afviger betydeligt fra varianter, der er monteret i modeller med kun ét drevet hjulpar. Dette er især interessant, hvis en bestemt køretøjsmodel sælges med både firehjulstræk og en drivaksel.

For at sikre, at du vælger den rigtige reservedel til dit køretøj, bør du sammenligne reservedelsnummeret på den monterede komponent med reservedelen. Billeder af den tilbudte del hjælper også med at identificere den rigtige reservedel. Hos Autoparts24 er det takket være den praktiske søgefunktion meget nemt at finde passende reservedele til firehjulstrækket.

gratis inspiration, nyheder og tilbud!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev som udkommer ca.10 gange årligt!

Mest læste guides