Menu toggle

Velkommen tilbage

Guides

Hvad kan bilens diagnoseapparater gøre, og har jeg brug for en OBD-scanner?

OBD-diagnosesystemer gør det muligt at opdage fejl hurtigt ved at aflæse køretøjets egen diagnose. Takket være den konstante videreudvikling er priserne på sådanne diagnoseapparater faldet støt i de seneste år, hvilket gør dem overkommelige selv for hobbymekanikere. I denne vejledning får du at vide, hvordan en OBD-scanner fungerer, og hvad du bør overveje, før du køber en sådan diagnoseenhed.

Læs mere: Reservedele og reparationer: Her er syv, som du ikke bør lave selv

Hvad er en OBD-scanner?

En OBD-scanner er et lille diagnoseapparat, hvormed bilens fejlhukommelse kan aflæses. Takket være denne fejldiagnose kan defekter i bilen hurtigt og nemt opdages. OBD-scannere har nu i nogle år været tilgængelige som nemme og praktiske apparater, så en diagnose kan foretages direkte på stedet.

Hvis kontrollampen i bilens cockpit eksempelvis er tændt, kan føreren ikke se præcis, hvilken fejl der er i bilen. Til fejldiagnose tilsluttes scanneren til bilens OBD-port. I de fleste køretøjer er OBD-porten placeret under et dæksel i det nederste område af instrumentbrættet eller skjult i midterkonsollen.

Køretøjsdiagnostik ved hjælp af OBD2

Moderne køretøjer har et indbygget køretøjsdiagnosesystem, der overvåger alle installerede kontrolenheder og evaluerer de tilsvarende data. Dette system kaldes on-board diagnostics eller kort sagt OBD. Hvis der opstår fejl, gemmes en tilsvarende fejlkode i en hukommelse.

Oprindeligt blev OBD-systemet primært brugt til at opdage eventuelle fejl i systemet til rensning af  udstødningsgas. Senere blev der tilføjet andre OBD2-funktioner. Mens tidligere systemer kun rapporterede en funktionsfejl via signallamper eller en fejlkode i den indbyggede computer, har alle nyere OBD2-systemer en diagnoseport.

Dette er forskellen mellem OBD og OBD2

Før der blev skabt en ensartet adgang til køretøjsdiagnostik med den moderne OBD2-grænseflade, fandtes der allerede producentspecifikke systemer. Disse diagnosefaciliteter var dog forskellige alt efter køretøjsfabrikant og til dels også efter model. De tidlige systemer kaldes i dag OBD eller OBD-1.

Sådan fungerer moderne OBD2-diagnosesystemer til biler

Et moderne OBD2-diagnosesystem gør det muligt at aflæse fejlhukommelsen i bilen og dermed at stille en bedre diagnose. Ud over at scanne gemte fejlkoder kan du med mange enheder også slette gemte fejl. Tilslutningen til køretøjet er meget enkel:

  • Søg OBD2-stik
  • Tilslutning af den diagnostiske enhed
  • Aktiver oprettelse af forbindelse
  • Vent på diagnose og fejlkode
  • Analyse af fejlmeddelelser
  • Ryd fejlmeddelelse, hvis det er nødvendigt

Efter tilslutning til OBD2-porten læser OBD2-diagnoseapparatet dataene fra de forskellige kontrolenheder. Derefter vises de fejl, der findes under testen, grafisk på enhedens display eller på en smartphone, der er tilsluttet den. Hvis et problem allerede er blevet afhjulpet, kan de tilsvarende meddelelser i fejlhukommelsen slettes.

Forskellige diagnostiske anordninger til rådighed

OBD2-diagnosescannere fås i forskellige versioner. Mange professionelle enheder er forbundet til køretøjet via et diagnosekabel og har et indbygget display. Mindre dyre enheder har nogle gange et USB-kabel, som kan tilsluttes en bærbar computer eller pc.

Andre diagnoseapparater består blot af et lille stik, der indsættes i køretøjets OBD2-stik. Her sker forbindelsen via Bluetooth eller Wi-Fi, hvorved dataene kan sendes direkte til en tablet eller til mobiltelefonen. En aktuel version af de nødvendige diagnoseværktøjer kan normalt downloades direkte som en app fra producenternes websteder.

Har jeg brug for en OBD-scanner?

Gode OBD2-scannere er ikke altid billige, og derfor opstår spørgsmålet nogle gange, om det overhovedet er nødvendigt med en diagnoseenhed. Det giver dog god mening at købe en OBD2-scanner, især til moderne biler. Hvis motoren f.eks. har en usædvanlig lyd, eller hvis advarselslamperne lyser i bilens cockpit, kan eventuelle fejlkoder hurtigt og nemt aflæses.

For dem, der kan lide at arbejde på biler og udføre reparationer selv, er det næsten uundværligt at købe deres egen OBD-scanner. F.eks. kan gemte fejl nemt slettes med enheden efter en reparation.

OBD2-diagnose betaler sig hurtigt

Med diagnoseapparatet kan alle køretøjets oplysninger nu aflæses hjemme i garagen, hvilket sparer unødvendige ture til værkstedet. Desuden koster aflæsning af fejlkoder penge hos mekanikeren, så derfor kan det hurtigt betale sig at have sit eget diagnoseapparat.

Diagnoseapparatet kan også være en god hjælp, når du køber en brugt bil. Især ældre køretøjer har ofte svagheder og tilbagevendende fejl. En kort test med en OBD2-scanner kan være nyttig her. Som regel har ærlige sælgere ikke noget imod, at potentielle købere lader de respektive køretøjer afprøve med et diagnoseapparat.

Køb af et OBD-diagnosesystem – hvad du skal være opmærksom på

Inden for diagnostisk udstyr tilbydes der mange forskellige apparater af forskellige producenter. Det er derfor nyttigt at afklare dine egne behov på forhånd for at kunne vælge det rigtige diagnoseapparat.

  1. Passer diagnoseapparatet til min bil? – Det er ikke alle diagnoseapparater til biler, der kan bruges til alle biler. Selv om de fleste moderne OBD2-enheder kan bruges universelt, bør kompatibiliteten med din egen bil sammenlignes, inden du køber dem.
  2. Hvilke funktioner har jeg brug for? – Funktionerne og diagnoseværktøjerne varierer alt efter diagnoseapparatet. Apparater af højere kvalitet har normalt en større diagnostisk dybde og kan således udlæse flere af bilens kontrolenheder. Semi-professionelle enheder giver dig ikke kun mulighed for at slette fejl, men også for at omkode ECU’erne.
  3. Skal jeg købe en enhed med en skærm? – Markedet tilbyder diagnostiske enheder med og uden display samt med og uden kabeltilslutning. Om du foretrækker den trådløse version med Bluetooth og softwareapp eller en enhed med kabel og display er ofte et spørgsmål om smag. Nogle gange er de kabeltilsluttede diagnoseapparater mere robust konstrueret og imponerer også i den hårde daglige brug på værkstedet.
  4. Hvor meget skal enheden koste? – Før du køber, bør du overveje, hvor mange penge du vil bruge på bildiagnosesystemet. Der findes ofte enkle diagnoseapparater til en lav pris. Disse koster som regel under DKK 500,-. Diagnostiske apparater med flere funktioner og professionelle apparater kan derimod koste flere tusinde kroner.
  5. Hvilket tilbehør er inkluderet? – Når du køber et OBD2-diagnosesystem, bør du også være opmærksom på tilbehøret. Med højkvalitetsapparater er passende tilslutningskabler, en manual og den nødvendige software inkluderet i leveringsomfanget.

gratis inspiration, nyheder og tilbud!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev som udkommer ca.10 gange årligt!

Fejl ved bilreparationer: Dette er de 7 mest almindelige fejl ved bilreparationer

Reparationer og ændringer af bilen kan være sjove at lave selv og ofte kan de spare dig for høje reparationsomkostninger til værkstedet. Men det er ikke altid, at alt går glat, når bilen skal repareres, og nogle uheld kan koste…
Læs mere

Defekt generator? Her er symptomer og årsager til fejl på generatoren

Generatoren leverer strøm til alle elektriske foremål i bilen. Tidligere var det kun nødvendigt til forlygterne, men i dag er det uundværligt for en pålidelig strømforsyning til mange komponenter. Hvis den pålidelige strømgenerator er defekt, bemærkes det ofte først, når…
Læs mere

De bedste tips til at indrette din egen garage derhjemme

Et værksted i hjemmet kan bruges til grundlæggende vedligeholdelse og servicering af køretøjer. Det sparer dig for lange ture til mekanikeren og kan potentielt spare dig for mange penge. Det kan være en fordel at have et værksted eller en…
Læs mere

Almindelige problemer og reparation af defekte drivaksler

Drivakslen er en af de vigtigste dele af drivemekanismen i moderne køretøjer, fordi  komponenterne overfører motorens kraft til hjulene under kørsel.  Drivakslen er udsat for de største belastninger under bilen i området omkring chassiset. Det er derfor ikke overraskende, at…
Læs mere

Mest læste guides