Menu toggle

Velkommen tilbage

Guides

Elbilens batterilevetid: Sådan forlænger du batteriets levetid

Batteriet er en af de centrale komponenter i enhver elbil. Når de permanent installerede batterier når slutningen af deres levetid, kan det hurtigt blive dyrt at udskifte dem. I vores guide kan du finde ud af, hvor længe et batteri holder i en elbil, og hvornår det skal udskiftes. Vi afslører også, hvordan du kan øge batteriets levetid.

Læs mere: Elbil-motor: Disse dele til elbiler kan du selv udskifte

Hvor længe holder batteriet i en elbil?

Købere af elbiler er afhængige af den længst mulige batterilevetid. Hvor længe energilagringssystemet i elbilen rent faktisk holder, afhænger af mange faktorer. Som regel holder batterierne længere end producentens garanti på normalt 8 år eller 160.000 kilometer. TÜV oplyser, at den gennemsnitlige levetid for elbilbatterier er 8 til 10 år. Battericellernes levetid varierer afhængigt af producenten og batteriets design. Den tyske bilklub ADAC har dog allerede udsat flere elbiler for en langtidstest. Eksperterne bekræftede, at alle batterier har en lang levetid. Moderne lithium-ion-batterier mister først deres ydeevne efter en periode på mere end ti år.

Hvor meget koster et nyt batteri til en elbil?

Sammen med elmotoren er batteriet en af de dyreste komponenter i en elbil. Hvis komponenten skal udskiftes, er omkostningerne ofte betydelige. Der er dog store forskelle i prisen på nye batterier afhængigt af bil og producent. For eksempel koster batterier til mindre og billigere elbiler nogle gange kun et firecifret eurobeløb, mens prisen på et nyt batteri til en elbil næsten altid ligger på et femcifret eurobeløb. For de fleste biler koster batteriet mellem 10.000 og 20.000 euro. For køretøjer af høj kvalitet fra kendte luksusmærker kan nye batterier koste 30.000 euro eller mere. Dertil kommer værkstedsomkostningerne til udskiftning af batteriet.

Hvornår skal man udskifte et elbilbatteri?

Batteriet i en elbil skal udskiftes, når batterikapaciteten er faldet markant, eller batteriet er defekt. Hvis kapaciteten falder, reduceres bilens rækkevidde. I dette tilfælde er brug kun mulig i begrænset omfang. For at øge en elbils rækkevidde er det normalt nødvendigt at installere et nyt batteri. Batterierne i elbiler er udsat for en naturlig ældningsproces. For eksempel ændres de elektrokemiske egenskaber af materialerne inde i battericellerne over tid. Som et resultat kan batterikapaciteten falde med årene. Kapaciteten af de installerede batterier falder dog normalt meget mere, når bilen bruges.

Hvornår har en elbil brug for et nyt batteri?

Præcis hvornår en elbil har brug for et nyt batteri, afhænger af de individuelle omstændigheder. Det kan være batteripakkernes struktur, antallet af opladningscyklusser eller bilens kilometertal. Derudover kan batteriernes holdbarhed variere afhængigt af producenten og det installerede batterisystem. En afgørende faktor i beslutningen om at reparere eller udskifte batteriet er den resterende kapacitet. Efter mange års brug mindskes batteriernes lagerkapacitet i elbilen. Det batteri, der er installeret i bilen, kan så kun lagre en brøkdel af energien. Efter et par år kan kapaciteten falde til omkring 70 procent.

Hvordan kan man forlænge levetiden for et elbilbatteri?

Levetiden for batterier i elbiler afhænger ikke kun af deres alder, men også af den specifikke type brug. Elbilsbrugere, der ønsker at forlænge perioden med maksimal kapacitet, bør derfor tage et par punkter til sig. Det skyldes, at visse former for adfærd kan have direkte indflydelse på batteriernes levetid.

  • Førerens køreadfærd
  • Rutiner ved opladning af batteriet
  • Brug af det elektriske køretøj

En sporty kørestil belaster også de komponenter, der er installeret i en elbil. Det gælder især for batteriet, som belastes af energiforbruget. Hyppig bugsering eller regelmæssig høj belastning af køretøjet kan også have en negativ indvirkning på batteriets levetid. Batterier bør heller aldrig køres helt tomme eller fuldt opladede.

5 tips til en lang batterilevetid

  1. Lad ikke elbilen oplade helt: For at maksimere batteriets levetid bør det ikke være fuldt opladet. Et fuldt batteri kan forlænge rækkevidden, hvis det er nødvendigt. Men opladning til over 80 procent af den maksimale kapacitet belaster batteriet yderligere.
  2. Batteriet må ikke overaflades: Særligt kraftig afladning af batterierne bør undgås, og det samme gælder fuld opladning af dem. Ellers kan batteriet blive beskadiget, især i tilfælde af dyb afladning, dvs. næsten fuldstændig afladning. Producentens garanti dækker ikke dette.
  3. Få bilen serviceret: Som alle biler kræver elbiler regelmæssig vedligeholdelse. Når elbilen efterses, kontrolleres bl.a. batterierne og ladesystemet. Det muliggør tidlig reparation og forhindrer dyre følgeskader.
  4. Undgå hurtig opladning: Opladning af batteriet på en hurtigladefacilitet minimerer varigheden af opladningsprocessen. Selvom det er praktisk til mellemopladning på lange ture, belaster det batteriet. Opladning med høj effekt på kort tid bør derfor undgås.
  5. Reducer opladningscyklusserne: Antallet af opladninger har en direkte indflydelse på batteriets levetid i elbilen. Jo flere opladninger et batteri gennemgår, jo mere slides komponenten. For at forlænge perioden indtil udskiftning bør antallet af opladningscyklusser reduceres.

Hvilken garanti giver producenterne på batteriet?

Producenter af elbiler reklamerer ofte med garantier for batteriets levetid. Garantibetingelserne kan dog variere afhængigt af køretøj og bilmærke. Mange producenter giver batterigaranti afhængig af en bestemt garantiperiode og et bestemt kilometertal. For de fleste producenter af elektriske køretøjer er garantiperioden for de installerede batterier 8 år. Det gælder for mærker som Audi, BMW, Ford, Opel og VW. Nogle bilproducenter, f.eks. Mercedes-Benz, tilbyder også 10 års garanti på visse modeller. Det maksimale kilometertal op til garantiens udløb varierer afhængigt af bilmærke og model.

Overhold individuelle regler for garantien

Købere af elbiler er ofte forpligtet til at benytte sig af tilbagekaldelser eller softwareopdateringer fra producenten. Hvis softwaren ikke holdes opdateret efter hensigten, bortfalder garantien på batteriet. Det er derfor vigtigt at være opmærksom på alle meddelelser fra bilproducenten vedrørende batteriet.

gratis inspiration, nyheder og tilbud!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev som udkommer ca.10 gange årligt!

Hvilke dele til elbiler skal oftest repareres eller udskiftes?

Elbiler adskiller sig på mange områder fra køretøjer med forbrændingsmotorer. I betragtning af de mange specifikke køretøjsdele er det nærliggende at tro, at det netop er disse, der skal udskiftes særligt ofte. Om det er tilfældet, kan du finde ud…
Læs mere

Brugte dele til elbiler: Hvad du skal holde øje med

Elbiler har særlige komponenter, der adskiller dem fra traditionelle køretøjer med forbrændingsmotorer. Der er ingen manuel gearkasse eller kobling overhovedet. Andre komponenter adskiller sig derimod næppe fra komponenterne i en klassisk forbrændingsmotor. Vores guide viser forskellene, giver nyttige tips om…
Læs mere

Mest læste guides