Søg via: Nummerplade | Originalnummer | Bilmærker
Det kan føles som en jungle at finde rundt i brugte autodele og tekniske numre. Heldigvis findes der genveje – og her kommer OEM-numre ind i billedet. I denne guide forklarer vi, hvad OEM reservedele er, forskellen på et OEM-nummer og stelnummer, hvordan du finder OEM-nummeret på en del, og hvordan du bruger det til at finde de rigtige originale bildele. Vi kommer også ind på kvalitet, kompatibilitet og hvordan du nemt kan købe originale brugte bildele (ja, også til elbiler) gennem Autoparts24’s digitale markedsplads.
Lad os starte med det grundlæggende. OEM står for Original Equipment Manufacturer – på godt dansk den originale udstyrsproducent. Når vi taler om en OEM reservedel, mener vi en reservedel, der kommer fra bilens oprindelige producent eller deres underleverandører. Det er altså præcis den samme del, som bilen blev født med på fabrikken. Nogle gange kaldes det også et OE‑nummer eller originalnummer. Med en OEM‑del ved du, at kvaliteten og pasformen lever op til fabrikantens standard. Det er med andre ord et kvalitetsstempel fra producenten selv.
I praksis betyder det, at en original reservedel (OEM) er designet til netop din bilmodel og ‑årgang. Modstykket til OEM‑dele er ofte det, man kalder uoriginale dele eller IAM (Independent Aftermarket Manufacturer). Disse er kopier eller alternative dele fra andre producenter. De kan være billigere end OEM, men kvaliteten kan variere. Som erfaren mekaniker vil man næsten altid anbefale OEM, fordi man får garanti for kvalitet og kompatibilitet. OEM‑reservedele er bygget til at holde – og ofte holder de længere end billigere uoriginale dele.
Kort fortalt: OEM = originale fabriksdele af høj kvalitet. Når du reparerer din bil, er det smart at gå efter originale dele, især til vigtige komponenter. Det giver ro i maven at vide, at delen er godkendt af bilproducenten og passer 100 %. Men hvordan sikrer du dig, at delen er original og den rigtige? Her spiller OEM‑nummeret en afgørende rolle.
Der florerer mange forskellige numre omkring biler, og to af de vigtigste er stelnummeret (VIN) og OEM‑nummeret. De lyder måske begge som noget med numre og biler – men de har vidt forskellige formål.Stelnummeret (også kaldet VIN, Vehicle Identification Number) er bilens unikke ID. Det er de 17 tegn, som identificerer netop din bil, lidt som bilens CPR‑nummer. Stelnummeret fortæller fabrikken og mekanikeren en masse om bilen: model, årgang, motorstørrelse, fabrik osv. Hvis du slår stelnummeret op hos en autoriseret forhandler eller i en database, kan du se præcis, hvilken udstyrsliste og hvilke dele bilen blev bygget med fra ny. Stelnummeret er super nyttigt til at bekræfte bilens identitet og specifikationer.
OEM‑nummeret derimod er et ID‑nummer for en specifik reservedel. Hver eneste originale reservedel har sit eget OEM‑nummer. Tænk på det som varens artikelnummer i producentens katalog. For eksempel vil en bremseskive til en Peugeot 208 have et andet OEM‑nummer end en bremseskive til en Toyota Avensis – de er jo forskellige dele. Selv to biler af samme model kan bruge forskellige dele, hvis de har forskellig motor eller udstyr, og så vil OEM‑numrene også være forskellige. OEM‑nummeret er altså nummeret på selve delen, ikke på bilen.
Hvornår bruger man hvad? Stelnummer (VIN) bruger du, når du vil identificere din bil som helhed. Det er smart, når du fx skal søge efter dele ud fra bilens data. Mange værksteder og online shops (inklusive Autoparts24) giver mulighed for at søge via nummerplade eller stelnummer. Indtaster du fx din nummerplade på Autoparts24, hentes bilens oplysninger frem automatisk – nemt. Det filtrerer søgningen, så du kun ser dele der kunne passe til din bil. Det er en god start, især hvis du ikke kender det præcise delenummer du mangler.
Har du OEM‑nummeret fra den defekte del, kan du søge direkte på det. Hvorfor er det smart? Fordi så får du kun vist dele med samme nummer – altså identiske dele. Forestil dig, at du har en VW Golf, og din ABS‑sensor er stået af. Der kan være flere forskellige sensorer afhængig af årgang og udstyrsvariant. Hvis du søger på bilens data (stelnummer), finder du måske flere mulige sensorer. Men hvis du piller den gamle sensor ud og ser, at OEM‑nummeret fx er 1K0 907 530 AD, kan du søge specifikt på det. Så vil du opdage, at netop sensoren med dette nummer også blev brugt i fx en Skoda Yeti og VW Scirocco omkring 2010. Finder du en brugt sensor med samme nummer, kan du roligt købe den, selv hvis den kommer fra en anden model – den skal nok passe i din Golf, fordi nummeret matcher. Med OEM‑nummeret eliminerer du gætteriet.
Kort sagt: Brug stelnummer (eller nummerplade) når du skal indkredse de mulige reservedele til din bil generelt. Brug OEM‑nummeret, når du har det konkret og vil ramme plet i første hug. De to metoder kan supplere hinanden – du kan fx finde den rigtige reservedel via stelnummerfilteret og så dobbelttjekke, at OEM‑nummeret stemmer overens med din defekte del, inden du køber. Især ved køb af brugte dele er det en god idé, da du dermed undgår at stå med en del, der næsten passer, men ikke helt.
Okay, så du vil bruge OEM‑nummeret – men hvor pokker finder man det henne? Heldigvis sidder OEM‑nummeret som regel på selve reservedelen et sted. Udfordringen er bare, at det ikke altid springer i øjnene. Her er nogle tips til at finde det:
For praktiske eksempler: På en forlygte sidder OEM‑nummeret typisk støbt ind i plastikken bag på lygtehuset eller på en label. På billedet nedenfor ses en Audi‑komponent (navigation) med OEM‑numre fremhævet med røde bokse. Her kan man tydeligt se to vigtige numre: det ene er producentens eget nummer (fra Blaupunkt), og det andet (4B0 919 887 C) er Audis originalnummer for delen.
For at få fat i OEM‑nummeret kan det altså være nødvendigt at tage delen ud af bilen. Billedet her viser en mekaniker, der står med en afmonteret generator (altså en dynamo) i hænderne. Det er meget nemmere at inspicere delen for numre, når den er ude og rengjort, end når den sidder klemt fast i motorrummet. Ja, nogle gange kræver det lidt ekstra arbejde – men tro mig, det sparer dig for masser af bøvl senere at sikre sig det korrekte nummer frem for at bestille en forkert del.
Når du har noteret OEM‑nummeret (skriv det gerne ned eller tag et foto af det), er du klar til næste skridt: at bruge det til at finde en kompatibel del.
Et OEM‑nummer er som en magisk kode, der åbner døren til alle kompatible dele derude. Når du først har koden, kan du finde præcis den samme del på tværs af forskellige forhandlere – og endda forskellige bilmodeller. Her er hvordan det hjælper dig:
Når du søger med OEM‑nummer, kan du også opdage alternative numre eller erstatningsnumre. Bilproducenter opdaterer nemlig nogle gange deres dele og numre. Du kan opleve, at dit originale nummer er erstattet af et nyt nummer (typisk hvis delen er blevet lidt modificeret over årene). Heldigvis viser de fleste databaser også “erstatter OEM‑nummer X” osv. Hvis du handler på Autoparts24, vil du under varebeskrivelsen kunne se alle de OEM‑numre, delen dækker. Så selv hvis der står et andet nummer på selve den brugte del, men forhandleren har angivet, at den matcher dit OEM‑nummer, kan du regne med, at den passer. Det er netop fordi professionelle autoophuggere bruger OEM‑kataloger til at krydsreferere delene.
Hvad med kvalitet og ægthed? OEM‑nummeret garanterer, at delen er den originale type, men du vil måske også gerne vide, at den brugte del er i god stand. Her kommer forhandlerens rolle ind. Vælg altid en pålidelig forhandler af brugte autodele, der kvalitetstester delene. OEM eller ej – en slidt del er en slidt del. Hos en seriøs udbyder som Autoparts24 bliver alle dele inspiceret nøje, inden de sælges. Det betyder, at når du finder en del via OEM‑nummeret der, kan du være tryg ved både pasform og stand. Du får det bedste fra begge verdener: original kvalitet og testet brugt del.
Til sidst er der spørgsmålet om ægte vs. kopidel. Kan man risikere, at en uoriginal del får et OEM‑nummer klistret på? Generelt nej – OEM‑numre er producentens egne, og anerkendte forhandlere sælger ikke falske OEM‑dele. Hvis en del har et OEM‑nummer, er det fordi det er den originale. Falske kopidele vil typisk mangle OEM‑nummeret eller have et ukendt nummer. Igen: Hold dig til velrenommerede markedspladser, så er du sikker på at få ægte varer.
Lad os kort vende forskellen på OEM og uoriginal (aftermarket) dele i forhold til kvalitet – for det spiller ind, når du skal beslutte dig. Som nævnt er OEM‑dele fremstillet enten af bilproducenten selv eller en underleverandør efter bilproducentens specifikationer. IAM dele (Independent Aftermarket Manufacturer) er derimod lavet af andre producenter, som prøver at lave en erstatning for den originale del.
Fordelen ved IAM/uoriginale dele er som regel prisen – de kan være billigere fra ny. Ulempen er, at kvaliteten kan være svingende. Nogle uoriginale dele er udmærkede og kan løse opgaven fint, mens andre måske ikke har helt samme holdbarhed eller pasform. Der er historier derude om uoriginale dele, der ikke passer 100 %, eller som fejler tidligere end originalen gjorde. Det kan være alt fra en uoriginal forlygte med dårligere lysstyrke til en kopibremsekaliber, der ikke har samme tolerance og derfor giver problemer.
Med OEM reservedele får du altid bilfabrikkens kvalitet. Du ved, at delen er testet og godkendt til netop din bilmodel. Derfor betaler mange gerne ekstra for nye OEM‑dele hos mærkeværkstedet – det giver en form for forsikring. Men hvad nu hvis man kunne få den samme kvalitet billigere? Det kan man – ved at købe brugte OEM‑dele. Så lad os se på det: hvordan du får original kvalitet og en bedre pris.
Nye OEM‑dele er fantastiske, men de koster. Det ved enhver, der har fået en pris på en original turbo eller et fabriksnyt lygtehus. Prisen afspejler kvaliteten, men kan gøre ondt på pengepungen. Her er det, at brugte OEM reservedele skinner som det perfekte alternativ for både private og professionelle.
Når du køber en brugt original reservedel, får du nemlig samme del som hvis du købte den ny – blot taget fra en anden bil. Og hvad betyder det? Som regel kun kosmetisk slid. Reservedelen kan have siddet i en bil i nogle år og fået lidt støv og patina, men dens funktion kan være stort set intakt. Især dele uden bevægelige slidflader (fx karrosseridele, lygter, elektronik) ældes mest kosmetisk. Men selv mekaniske dele som motorer og gearkasser kan have masser af liv tilbage, hvis de er passet på.
Ved at vælge en brugt del sparer du ofte 50‑80 % i forhold til nyprisen. Forestil dig en original forlygte, der koster 3.000 kr. fra fabrikken – den kunne måske koste under 1.000 kr. brugt i fin stand. En generator til 4.000 kr. ny kan måske hentes brugt for 1.200 kr. Det er seriøse besparelser, især på større komponenter. Samtidig gør du også miljøet en tjeneste: genbrug af dele er bæredygtigt og mindsker spild. Man kan næsten kalde det for bilernes svar på genbrugsguld – cirkulær økonomi i praksis.
Men er det så lige meget hvilken brugt del man køber? Nej, du skal stadig være kræsen med kvaliteten. Gå efter brugte dele fra pålidelige kilder. En gammel støddæmper halvrusten fra en ukendt bagagerums‑handel er måske ikke det bedste køb. Men en brugt støddæmper fra en kontrolleret ophugger gennem Autoparts24 vil være inspiceret for fejl og testet, så du ved den virker. Alle dele på Autoparts24’s markedsplads kommer fra professionelle autoophuggere rundt om i Europa (faktisk over 120 autoophuggere i netværket). Det betyder, at før delen overhovedet lægges til salg, er den tjekket igennem. Du får altså en vigtig kvalitetsgaranti, selvom delen er brugt.
En brugt original reservedel har typisk kun lidt overfladisk slitage, men fungerer stadig fint. På billedet herunder er en generator lige fjernet fra en bil – klar til at blive kontrolleret og solgt videre. Selvom den er brugt, kan den have masser af kilometer og år tilbage i sig. Faktisk vil en originaldel ofte holde længere end en helt ny uoriginal del af tvivlsom kvalitet.
Der er også andre fordele: Mange brugte dele fra nyere biler kan være betydeligt billigere end selv uoriginale reproduktioner. Især for ældre biler, hvor originale dele måske ikke produceres længere, er brugtmarkedet en skattekiste. Og for nyere biler, fx elbiler, hvor originale dele kan være rasende dyre (tænk på en Tesla‑skærm eller et batterimodul), kan det betale sig at finde delen brugt fra en skadet bil. Reservedele til elbiler følger samme princip – en original Tesla‑kontaktor med OEM‑nummer X fra en ophugget Tesla er lige så god som en ny, men koster en brøkdel. Så uanset om du har en gammel dieselhakker eller en spritny elbil, kan du drage fordel af brugte OEM‑reservedele.
Nu, hvor vi har etableret, at brugte OEM‑dele er vejen til at spare penge uden at ofre kvalitet, lad os se på hvordan du faktisk får fingre i dem. Det er her, Autoparts24.dk kommer ind som din ven i nøden. I “gamle” dage måtte man ringe rundt til forskellige autoophuggere eller rode i bunker på en skrotplads for at finde den rigtige autodel. Det kunne være lidt af et detektivarbejde (og ret beskidt nogle gange). Men Autoparts24 har gjort det lige så let som at handle online andre steder – de har samlet hele markedet af brugte dele i én digital markedsplads.
Trin 1: Søgning. Gå ind på Autoparts24.dk. Du har flere måder at søge på:
Trin 2: Vælg den rigtige del. Når resultatlisten kommer frem, kan du ofte filtrere yderligere, fx efter årstal, stand, kilometer på den bil delen kommer fra osv. Læs beskrivelsen – her vil det fremgå, hvilke OEM‑numre delen dækker, hvilken bil den er fra, km‑stand på donorbilen, farve (hvis det er en karrosseridel) og andre noter om stand. Tjek at OEM‑nummeret matcher det, du søger (hvis du søgte via nummerplade, så sammenlign med dit defekte dels nummer her).
Trin 3: Læg i kurv og køb. Når du har fundet den del, der passer, er det bare at bestille den hjem. Autoparts24 tilbyder sikker betaling (helt som du kender det fra andre webshops) og gratis fragt i hele Danmark. Ja, fragten er inkluderet i prisen, så ingen grimme overraskelser ved checkout. Du kan endda vælge levering direkte til din adresse eller til et afhentningssted, alt efter hvad der passer dig bedst. De arbejder kun med anerkendte fragtfirmaer (PostNord, DHL m.fl.), så din dyrebare reservedel kommer sikkert frem.
Trin 4: Modtag og monter. På få dage (ofte 1‑5 hverdage afhængigt af hvor i Europa delen kommer fra) modtager du delen. Nu kan du (eller din mekaniker) få den monteret i bilen. Hvis du har valgt rigtigt, passer alt som fod i hose. Skulle det mod forventning ske, at noget ikke passer alligevel, eller du fortryder, så husk at du har fuld returret. Autoparts24 giver, ligesom andre netbutikker, mulighed for at returnere delen, hvis der er problemer. Det giver ekstra tryghed, når man handler brugt.
Undervejs, hvis du har spørgsmål eller brug for hjælp, kan du trække på Autoparts24’s danske kundeservice. De har folk siddende klar til at hjælpe både private kunder og værksteder. Apropos værksteder: Er du en professionel mekaniker eller indkøber for et værksted, har Autoparts24 også løsninger til jer. Man kan blive værkstedskunde og få adgang til særlige fordele, mængderabatter eller andet, der gør det nemt at købe ind til kundebilerne. Det er derfor ikke kun for gør‑det‑selv‑folket, men også et værdifuldt værktøj for branchen.
Lad os runde af med at slå fast, hvorfor vi har talt så meget om de her OEM‑numre. Når du køber brugte dele, har du ikke lige bilproducentens parts‑katalog i baghånden, som hvis du stod ved en autoriseret forhandlers disk. I stedet skal du navigere i et hav af dele, der kommer fra alle mulige biler rundt omkring. OEM‑nummeret er dit kompas i den proces.
Præcision: OEM‑nummeret sikrer, at du får præcis den del, du har brug for – ikke noget der “næsten” passer. Dette er særlig vigtigt brugt, for der kan være variationer af samme del, og du vil ikke ende med at bestille flere gange eller kæmpe med returneringer unødigt.
Kompatibilitetsgaranti: Især ved sikkerheds‑ eller kritiske dele (bremser, airbag‑komponenter, elektronik) vil du være 100 % sikker på, at delen fungerer i din bil. Et matchende OEM‑nummer giver den garanti, fordi det er den del, bilen oprindeligt er designet til at bruge.
Tids‑ og pengebesparelse: At finde den rigtige del i første forsøg sparer dig for både tid og penge. Hvis du bestiller en forkert brugt del uden at kende OEM‑nummeret, kan du ende med at betale dobbelt fragt, vente længere og få unødig frustration. Ved at gøre dit forarbejde med OEM‑nummeret får du en langt smidigere oplevelse.
Tryghed ved handel på nettet: Når du handler brugte autodele online, kan OEM‑nummeret fungere som din kontrakt med sælgeren – en del med samme nummer skal passe. Skulle den ikke passe, står du stærkt i at kunne sige “nummeret var det samme, så fejlen må ligge et andet sted”. Heldigvis, når du handler via en platform som Autoparts24, er de eksperter i at sikre match, så den situation er sjælden.