Menu toggle

Velkommen

Bliv værkstedskunde i dag – læs mere her eller ring på : 38 74 04 48.

Er du værksted? Ring eller tryk her!.

Billige, brugte lambdasonder direkte fra autoophug

Find nu:

Søg via: Nummerplade | Originalnummer | Bilmærker

Hvilket mærke søger du efter?

Sorter efter:

Audi

Audi

Dele til salg: 4.784

Mercedes-Benz

Mercedes-Benz

Dele til salg: 2.121

BMW

BMW

Dele til salg: 2.594

Citroën

Citroën

Dele til salg: 971

Ford

Ford

Dele til salg: 1.949

Hyundai

Hyundai

Dele til salg: 1.558

Mazda

Mazda

Dele til salg: 563

Nissan

Nissan

Dele til salg: 1.233

Opel

Opel

Dele til salg: 1.176

Peugeot

Peugeot

Dele til salg: 1.790

Seat

Seat

Dele til salg: 773

Skoda

Skoda

Dele til salg: 2.305

Toyota

Toyota

Dele til salg: 2.374

Volvo

Volvo

Dele til salg: 3.135

VW

VW

Dele til salg: 7.568

Lambda-sonde: fejlfinding, køb og udskiftning af sensoren på køretøjet

Hvad er en lambdasensor?

De fleste moderne biler er udstyret med en lambdasensor, som bruges til at overvåge udstødningsgasserne fra motoren. Sensoren hjælper motoren med at opretholde den korrekte luft-brændstofblanding ved at sende et signal til motorens styreenhed (ECU), når blandingen er for fed eller for mager. ECU'en justerer derefter mængden af brændstof, der sprøjtes ind i motoren.

.Lambdasonden er en vigtig sensor i udstødningskanalen i moderne motorer. Her måler sensoren det resterende iltindhold i udstødningsgassen og stiller oplysningerne til rådighed for motorstyringsenheden. Lambdasonder anvendes hovedsagelig i biler med en katalysator. Her sikrer de optimale udstødningsgasværdier med lav koncentration af forurenende stoffer. Hvis lambdasonden er defekt, viser der sig ofte tegn som øget brændstofforbrug eller nedsat motorydelse. Defekte sensorer bør derfor udskiftes omgående med passende originale reservedele.

Funktionen af lambdasonden i bilen

Næsten alle moderne køretøjer har en lambdasonde placeret direkte i udstødningskanalen. Her måler sensoren restindholdet af ilt i udstødningsgassen og sammenligner det med en reference, som regel den omgivende luft. Den bestemte værdi sendes til motorstyringsenheden i form af et elektrisk signal. På baggrund af disse værdier kan motorstyringen registrere, om forbrændingsblandingen er optimalt indstillet, eller om den er for fed eller for mager.

Det målte iltindhold har også en ikke ubetydelig indflydelse på rensningen af udstødningsgassen. Ved at justere indsprøjtningssystemet og tændingen kan motoren drives på en sådan måde, at udstødningsgasserne kan renses optimalt i katalysatoren. Derfor kan en defekt i lambdasonden helt sikkert føre til dårlige udstødningsgasværdier. Senest kan disse værdier blive et problem, næste gang køretøjet skal fremvises til det generelle syn.

Afhængigt af køretøjet er der mulighed for to lambdasonder

På de fleste modeller er lambdasonden skruet direkte ind i udstødningsrøret via et gevindhul og afhængigt af køretøjet er den f.eks. placeret i udstødningsmanifolden. Mange moderne køretøjer har dog to sensorer. Den ene sensor er placeret foran katalysatoren og den anden bag den. Denne referencesensorgiver motoren mulighed for at registrere, om den første sensor fungerer optimalt, og for at kompensere for afvigelser i overensstemmelse hermed.

Hvis lambdasonden er defekt

Hvis lambdasonden er defekt, kan lambdaværdien ikke længere bestemmes entydigt. Afhængigt af typen af defekt kan lambdasonden give forkerte måleværdier eller slet intet signal. Som følge heraf kan motorens styreenhed ikke længere få adgang til disse værdier. Motorens drift kan forringes, og det samme gælder kvaliteten af udstødningsgasserne.

Mulige symptomer på en defekt lambdasonde

Forskellige tegn kan indikere en defekt lambdasonde. Nogle gange stutter motoren, når der accelereres, eller bilen har generelt en dårlig gasrespons. Motoren kan også løbe tør for brændstof eller have tendens til at forbruge betydeligt mere brændstof. Nogle gange lugter udstødningsgasserne usædvanligt, hvis sensoren er defekt.

  • Motoren kører ikke rundt
  • Motoren stutter ved acceleration
  • Motorindikatorlyset tændes
  • Afgasemissionerne er dårlige
  • Brændstofforbruget øges betydeligt

Da forholdet mellem luft og brændstof ikke længere kan justeres optimalt, når lambdasonden er defekt, stiger koncentrationen af forurenende stoffer i udstødningsgasserne. Nogle køretøjer skifter derfor til nødkørselstilstand, når lambdasonden er defekt. Dette kan medføre, at motorkontrollampen lyser, eller at der kommer meddelelser i den indbyggede computer om et udstødningsgasproblem.

Andre dele på bilen kan også være defekte

.
Hvis symptomerne tyder på en defekt i lambdasonden, behøver selve sensoren ikke nødvendigvis at være defekt. Nogle gange er ledningerne mellem lambdasonden og motorstyringsenheden beskadiget. En korroderet overgang ved stikket kan også føre til problemer. Ofte er det kun en diagnose på værkstedet, der kan give vished. Personalet har særligt testudstyr og kan ofte trække på deres erfaring.

Udskiftning af lambdasonde – hvordan du udskifter komponenten

Lambdasonden udsættes for et vist slid på grund af materialets ældning og varmestress, og olie i udstødningskanalen kan også være årsag til en defekt i sensoren. Da delen normalt ikke kan repareres, bør defekte lambdasonder altid udskiftes med originale reservedele. Den nøjagtige procedure kan variere afhængigt af model og producent.

Over- eller underside af lambdasonden udskiftes

Afhængigt af køretøjet og lambdasondens placering kan komponenten udskiftes nedefra eller oppefra gennem motorrummet. Det er dog ofte nødvendigt at løfte bilen op på en løfteplatform for at skifte lambdasonden. Efter mange år er den gamle lambdasonde ofte meget stram og svær at løsne. En solid ringnøgle kan hjælpe her.

Efter at stikforbindelsen er blevet løsnet og den defekte lambdasonde fjernet, kan den intakte sonde skrues ind i udstødningssystemet. Tilslut derefter ledningerne igen ved hjælp af stikkontakten. Da lambdasensorer er forskellige med hensyn til antallet af poler og antallet af linjer, er det vigtigt at vælge den korrekte model, når du bestiller reservedele.

Lambdasonde FAQ – 3 spørgsmål om lambdasonde

  1. Kan lambdasonder repareres? – Hvis lambdasonden i bilen er defekt, kan den normalt ikke repareres. I sjældne tilfælde er det nyttigt at rense lambdasonden, men oftest er komponenten i stykker. I dette tilfælde er den eneste løsning at udskifte lambdasonden med en reservedel.
  2. Hvad er en NOx-sensor, og hvad er forskellen? – En NOx-sensor er også en sensor i udstødningssystemet, svarende til lambdasonden. Den er placeret bag katalysatoren og måler andelen af ilt, men også koncentrationen af nitrogenoxid i udstødningsgasstrømmen.
  3. Siden hvornår har der været monteret lambdasonder? – Den første lambdasonde blev udviklet i 1970’erne af den tyske producent Bosch. I 1976 begyndte serieproduktionen af lambdasensorer. Det første køretøj med en lambdasonde var Volvo 240 til det amerikanske marked.

Køb brugte lambdasonder til din bil

Hos Autoparts24 kan du finde brugte originale reservedele som f.eks. lambdasonder til din bil. De matchende bildele vises efter indtastning af producent og bilmodel. Det gør det nemt at sammenligne priserne på de enkelte tilbud. Ud over prisen er der dog også en masse andre oplysninger, f.eks. om tilstanden, der vises tydeligt. OEM-bildelene leveres direkte til dig efter købet med gratis forsendelse.

Fordelene ved at købe brugte lambdasonder

Hvis du ønsker at købe reservedele som f.eks. en lambdasonde, giver det mange fordele at købe brugte dele. Bildelene fjernes hos autogebrug og tilbydes kun i god stand. Når du køber en brugt lambdasonde, får du pålidelig kvalitet fra den originale producent kombineret med en god pris. Desuden beskytter du miljøet ved at bestille brugte bildele.

Reservedele til salg af typen fordelt på bilmærker

Vores mere end 120 autoophuggere har lige nu mere end 33965 af typen til salg på Autoparts24 og her kan du se, hvordan de brugte autodele fordeler sig pr. bilmærke. F.eks. kan du se, at der lige nu er 7996 til salg af mærket VW hvilket svarer til 24 % af alle brugte reservedele i kategorien .

Solgte reservedele af typen fordelt på bilmærker

Baseret på vores indsigt i mere end 120 autoophuggeres lagre, kan vi se, hvordan salget af reservedele af typen fordeler sig på bilmærkerne. F.eks. kan du se, at der solgt 6436 af typen af mærket VW hvilket svarer til 20 % af alle solgte brugte reservedele i kategorien .

Priser på reservedele af typen

Her kan du se, hvordan vores autoophuggere har prissat reservedelene i kategorien . Dvs. du har mulighed for at få indsigt i prisen på en reservedel af typen , og dermed blive klogere på, hvilke autodele, der er hhv. billige og dyre.

Den gennemsnitlige pris på en reservedel af typen til salg på Autoparts24 er 389 DKK.

Priser på solgte reservedele af typen

Her kan du se prisen på de autodele af typen , som vores autoophuggere omsætter. Dvs. du kan vurdere, hvorvidt der bliver solgt flest dele i den billige ende eller den dyre ende af skalaen. Sammenholdt med grafen ovenfor, der viser reservedelenes udbudspris, kan du vurdere sammenhængen mellem udbud og efterspørgsel på autoreservedele af typen .

Den gennemsnitlige pris på en solgt reservedel af typen fra en af vores autoophuggere på Autoparts24 er 350 DKK

Nyeste produkter

: