Menu toggle

Velkommen

Bliv værkstedskunde i dag – læs mere her eller ring på : 38 74 04 48.

Er du værksted? Ring eller tryk her!.

Køb et billigt, brugt instrumentbræt direkte fra autoophug

Find nu:

Søg via: Nummerplade | Originalnummer | Bilmærker

Hvilket mærke søger du efter?

Sorter efter:

Audi

Audi

Dele til salg: 72

BMW

BMW

Dele til salg: 109

Citroën

Citroën

Dele til salg: 121

Fiat

Fiat

Dele til salg: 48

Ford

Ford

Dele til salg: 92

Honda

Honda

Dele til salg: 21

Mazda

Mazda

Dele til salg: 24

Mercedes-benz

Mercedes-benz

Dele til salg: 148

Mitsubishi

Mitsubishi

Dele til salg: 60

Nissan

Nissan

Dele til salg: 92

Opel

Opel

Dele til salg: 90

Peugeot

Peugeot

Dele til salg: 69

Saab

Saab

Dele til salg: 12

Seat

Seat

Dele til salg: 43

Skoda

Skoda

Dele til salg: 14

Bilens instrumentbræt - Instrumentpanel

Hvad er et bilinstrumentbræt?

Et bilinstrumentbræt er et instrumentpanel (IP), der er mellem forruden og føreren. Ordet instrumentbræt blev brugt for første gang i 1847. Før dette blev ordet instrumentbræt brugt om beskyttelsespladen lavet af læder eller træ for at beskytte en hestevognsfører. Det primære formål med dette bræt var egentlig at beskytte passagererne og føreren mod mudder fra hestens hove.

Hvad gør bilens instrumentbræt?

Formålet med dette panel er, at det fungerer som en indikator. I gennemsnit er ti instrumenter tilknyttet dette panel, der aktiverer advarselsskiltene, såsom brændstofforbrug, motorhastighed, batteriopladningssystem. Batteriopladningssystem giver elektrisk energi til alle faste elektriske apparater. Kontrolpanelet kommunikerer med føreren gennem disse instrumenter. Panelet består af to hoveddele, instrumentering og kontrollamper. 

Kan du selv udskifte det?

Bilens instrumentbræt er en central del af bilen. Du kan selv udskifte det, hvis du har fuldstændige oplysninger til rådighed. At udskifte det selv ville være meget omkostningseffektivt. Du kan forvente omkostningerne ved at udskifte instrumentbrættet på mellem 13.000-15.000 DKK. Det inkluderer så også prisen på både dele og arbejdskraft. 

Ting du skal vide og huske, når du udskifter delen:

Følgende hovedpunkter skal huskes, når delen udskiftes:

  • Sluk for batteriet, før reparationen påbegyndes.
  • Fjern alle instrumenter fra instrumentpanelet (IP).
  • Fjern forsigtigt instrumentbrættet så ingen komponenter ødelægges.
  • Fjern stel-nummeret fra det gamle bræt og indsæt det på det nye panel.
  • Følg alle trin i den modsatte rækkefølge for at sætte det nye panel på plads. 

Grundlæggende dele i et instrumentbræt:

Instrumentbrættet er den enhed i bilen, der indeholder alle betjenings­elementerne til bilen. Følgende er de forskellige instrumentbrætdele med deres funktion:

En af disse dele er rattet. Rattet omfatter bøsninger, kugleled, CV-led, centrale led, afdækninger, svingstangsled. En anden vigtig del kilometertælleren, som inkluderer en drivaksel, et drivgear, et drevet gear, en skive og en viser. Drivakslen er forbundet til motoren og overfører kraft til drivgearet.

Et bevægeligt objekts hastighed og ændring af hastighed måles med et speedometer. Speedometeret er forbundet via et drivkabel til transmissionen. Nålen, som er forbundet med hastighedsmåleren, viser den registrerede hastighed.

En anden primær komponent er omdrejningstælleren. En omdrejningstæller er en anordning, der bruges til at måle en motors hastighed i omdrejninger. Omdrejningstællere kan være enten analoge eller med digitale displays.

Temperaturmåleren er en skive, der bruges til at måle temperaturen på kølervæsken i et køretøjs motor. Det angiver normale eller forhøjede temperaturniveauer.

Brændstofmåler er en anden komponent, der angiver brændstofniveauet inde i brændstoftanken. I et sensorsystem måler det spændingen omkring en variabel modstand, som yderligere bruges til at bestemme brændstofniveauet. Blinklys er også inkluderet i bilens instrumentbræt.

Gearskiftepositionsindikator i bilens instrumentbræt er også meget vigtig, da den viser, hvilket gear der skal sættes i, for at brændstofforbruget bliver minimum.

Advarselslampe for sikkerhedssele indikerer, om sikkerhedsselen er lukket korrekt. Den bliver aktiveret i tilfælde af forkert eller ikke aktiveret brug af sikkerhedsseler ved et hastighedsniveau på 15 km/timen. Advarselslyset for parkeringsbremse aktiveres, når nødbremsen aktiveres. Derfor skal den frigøres inden kørsel. Advarselslampe for motorfejl indikerer et løst benzindæksel eller bankelyde i motoren.

Identifikation af problemer eller symptomer på svigt

Bankelyde, der kommer fra indersiden af ​​motorhjelmen på din bil, og stigning eller fald i hastighed er en indikation af fejl i dit motorleje. Stop straks din bil for at undgå alvorlige skader på bilen. Du bør aftalte et værkstedsbesøg, hvis du observerer at der kommer mere end gennemsnitlig mængde røg ud af køretøjets udstødningsrør.

Sort røg repræsenterer et for stort brændstofforbrug, mens hvid røg er et tegn på kølervæske i forbrændingskammeret (lavt brændstofforbrug). Sørg for, at den anvendte motorkølevæske (frostvæske) er passende for din bil.

Kontroller straks motoren, hvis motorlampen er aktiveret. Det er et tegn på et mindre problem, som du skal løse det med det samme; ellers kan problemet forårsage en uoprettelig skade. Nedsat effektiv ydeevne er en indikation på at du bør varme dit køretøj op. Hvis det er svært at standse dit køretøj ved rødt lys, indikerer det et problem med brændstoflevering.

Fejlfinding af de hyppigst forekommende problemer

Nogle af de vigtigste indikationer, som man skal overveje, mens man kører, er følgende:

Motorens advarselslampe ligner en vandkande. Den lyser, når du skal udskifte iltbeholder eller tændrørssensorer og måske på grund af den utilfredsstillende effektivitet af bilens katalysator. Nogle af de problemer, som, hvis de ikke håndteres af chaufføren, kan forårsage alvorlige skader. Dæktrykslyset aktiveres kun, når mindst et af dækkene har for lavt tryk til at køre sikkert.

Advarselslampen for motortemperatur aktiveres, når motoren er for varm. Det kan give alvorlige problemer, hvis kørslen fortsætter. Den bedste måde er at stoppe bilen og lade bilen køle af. Batteriadvarselslyset er ligesom robottens hoved. Det indikerer, at niveauet af en funktion i din bil er blevet nedsat. Derfor anbefales det at tjekke dit batteri med det samme.

En anden indikator, er olieadvarselslyssensoren. Denne sensor/indikator indikerer lavt olietryk. Disse advarselslamper på bilen kan variere fra model til model. Det normale olietryksområde er mellem 25-65 PSI. I de fleste motorer bruges 5W30 eller 5W40 olie.

Normal levetid

Den normale levetid for et bilinstrumentbræt er omkring ti år. Men det kan overstige 15 år for et køretøj af god kvalitet. Instrumentbrættet er normalt lavet af plastik og kan udskiftes med et nyt. 

Andre dele, der skal udskiftes eller repareres ved udskiftning af instrumentbrættet

Omkostningerne ved at have et kvalitetsinstrumentbræt er, at du bliver nødt til at købe et nyt instrumentbræt til din bil, hvis dit nuværende instrumentbræt er revnet eller i stykker. Den anden omkostning er, at du bliver nødt til at købe nye dele for at reparere instrumentbrættet.

Når du udskifter instrumentpanelet, er det vigtigt også at udskifte skruer, bolte og fastgørelseselementer samt ledningsnet.

Sådan sikrer du dig, at du køber den rigtige del til din bil

En markedsplads er troværdig, hvis den viser sine kontaktoplysninger og tillidssymbol tydeligt. Besøgautoparts-24.dk for at finde den nøjagtige del af din bil. For at afgive din ordre kan du indtaste nummerpladen på dit køretøj og derefter vælge den korrekte vare, du ønsker at købe. Efter at have valgt dele, kan du betale via en række forskellige kanaler som PayPal og kreditkort. En bankoverførsel kan dog også accepteres for ret høje beløb. Når du har afgivet din bestilling, vil forsendelsen blive videresendt til det sted, du ønsker.

 

Forsendelsen er kun gratis for dig, når præcis det land, der skal leveres til, er valgt i landelisten på hjemmesiden. Vi kan dog give dig et tilbud, hvis dit lands navn ikke er på listen. Autoparts24 giver også ret til at returnere en købt vare, og du kan i så fald åbne en retursag under din profil hos Autoparts24.

Konklusion

Instrumentbrættet på din bil har betydning for din sikkerhed. Du bør købe et kvalitetsinstrumentbræt til din bil. Hvis du holder dit instrumentbræt rent, forbliver det i god stand i lang tid. På instrumentpanelet er der arrangeret forskellige instrumenter, som advarer føreren om bilens tilstand gennem et advarselslys. Kontroller motorlyset fra tid til anden

Reservedele til salg af typen fordelt på bilmærker

Vores mere end 120 autoophuggere har lige nu mere end 363 af typen til salg på Autoparts24 og her kan du se, hvordan de brugte autodele fordeler sig pr. bilmærke. F.eks. kan du se, at der lige nu er 53 til salg af mærket BMW hvilket svarer til 15 % af alle brugte reservedele i kategorien .

Solgte reservedele af typen fordelt på bilmærker

Baseret på vores indsigt i mere end 120 autoophuggeres lagre, kan vi se, hvordan salget af reservedele af typen fordeler sig på bilmærkerne. F.eks. kan du se, at der solgt 17 af typen af mærket AUDI hvilket svarer til 17 % af alle solgte brugte reservedele i kategorien .

Priser på reservedele af typen

Her kan du se, hvordan vores autoophuggere har prissat reservedelene i kategorien . Dvs. du har mulighed for at få indsigt i prisen på en reservedel af typen , og dermed blive klogere på, hvilke autodele, der er hhv. billige og dyre.

Den gennemsnitlige pris på en reservedel af typen til salg på Autoparts24 er 908 DKK.

Priser på solgte reservedele af typen

Her kan du se prisen på de autodele af typen , som vores autoophuggere omsætter. Dvs. du kan vurdere, hvorvidt der bliver solgt flest dele i den billige ende eller den dyre ende af skalaen. Sammenholdt med grafen ovenfor, der viser reservedelenes udbudspris, kan du vurdere sammenhængen mellem udbud og efterspørgsel på autoreservedele af typen .

Den gennemsnitlige pris på en solgt reservedel af typen fra en af vores autoophuggere på Autoparts24 er 1202 DKK

Nyeste produkter

: